Melasma

Här nedan kan du läsa om hur du effektivast behandlar hormonella pigmentförändringar, så kallad melasma. Vi kan hjälpa dig att reducera pigmentet så att du får en jämnare hudton och en friskare hud.

Intresseanmälan

2020-10-

Vill du bli av med sommar-melasman? Boka en kostnadsfri konsultation så går vi igenom vilka metoder som kan hjälpa just dig. Oftast är det en kombination av ex. laser-peeling, kemisk peeling eller Dermapen som är bäst.

Vad är melasma?

Melasma är en förändring i pigmenteringen i din hud och uppstår av hormonella obalanser såsom graviditet, om du äter p-piller eller andra mediciner som påverkar dig hormonellt. Även utan någon tydlig hormonell påverkan eller förändring i livsvanor kan melasma plötsligt dyka upp. Melasma visar sig vanligtvis mellan ögonbryn, panna, kinder, kindben, överläpp och käklinje. Ofta mörknar melasman under sommaren och blir mindre synlig av sig själv under vinterhalvåret. Pigmentet kan även sprida sig och flytta på sig, dvs försvinna på ett ställe för att snart poppa upp på ett nytt. Åkomman är helt ofarlig men kan av estetiska skäl vara jobbigt. Med åldern brukar aktiviteten avta och melasman försvinner successivt av sig själv, men vill du skynda på förloppet har vi några metoder som hjälper:

Vi behandlar effektivast melasma med hjälp av en fraktionerad laserbehandling. Fraxel Re:store är en fraktionerad laser och en mycket säker behandling för att förbättra din hud! Med hjälp av Fraxel gör vi en ytlig laserpeeling där vi varsamt triggar en nybildning av ny, frisk och opigmenterad hud som då tonar ner melasman. Observera att detta är en laserbehandling där vi kan kontrollera var i huden vi vill jobba med lasern, dvs på vilket djup och med vilken täckning och därför fungerar denna typ av värmebehandling, till skillnad mot ex IPL som absorberas av allt pigment i huden oavsett på vilket djup och som kan innebära att vi skapar en för hög inflammation och därmed istället förvärrar melasman.


Redan någon eller några veckor efter första behandlingen med Fraxel ser du en förbättring. För ytterligare förbättring krävs upprepade behandlingar med ca en månads mellanrum. I vissa fall räcker det med endast en behandling. Här kan du läsa mer om Fraxel Re:store och dess fördelar.


IMG_0450

Före och en vecka efter en Fraxel Restore behandling mot melasma


OBS! Det är superviktigt att parallellt med alla typer av behandlingar för att reducera melasma även arbeta med solskyddsfaktor samt pigmenthämmande serum i din hemmavård, även under vinterhalvåret. Detta är för att hjälpa huden att förebygga nya pigmenteringar och minska risken för hyperpigmentering under läkningsperioden.


IMG_4624


Före och en vecka efter en Fraxel Restore behandling mot melasma. En tydlig förbättring med en mer diffus melasma redan en vecka efter behandling. 


Vi kan också reparera ytlig melasma med en "kall" erbium laserpeeling med Fotona. Lasern peelar av det yttre cellagret med döda hudceller för att stimulera till att bilda nya celler. Denna behandling passar utmärkt om du har partiell melasma, ex käklinje eller mindre partier i panna eller på kindben.


Gemensamt för alla behandlingar du gör för att avhjälpa melasma är att vi måste jobba i kur, dvs flera behandlingar behövs nästan alltid för att uppnå önskat resultat.

Vi rekommenderar endast behandling mot melasma mellan september - mars. Under vår och sommar rekommenderar vi endast ett högt solskydd med hög zinkhalt som används flera gånger dagligen samt pigmenthämmande serum som du använder dag och natt.

Vi på Spektrakliniken hjälper dig. Vi finns i både Stockholm och Göteborg och vi har lång erfarenhet av att behandla melasma och hyperpigmentering. Vi erbjuder alla våra kunder en kostnadsfri konsultation där vi går igenom din hud och ger förslag på behandling. Välkommen att boka tid!