Melasma

Här nedan kan du läsa om hur du effektivast behandlar hormonella pigmentförändringar, så kallad melasma. Vi kan hjälpa dig att reducera pigmentet så att du får en jämnare hudton och en friskare hud.

Intresseanmälan

Efter sommaren blir vi alltid nedringda av personer som fått melasma. Det finns hjälp att få - här listar vi några metoder men det allra bästa är att du bokar en kostnadsfri individuell personlig konsultation så att vi kan se dina förutsättningar för att ge dig absolut bästa rekommendation. Varmt välkommen!

Vad är melasma?

Melasma är en förändring i pigmenteringen i din hud och uppstår av hormonella obalanser såsom graviditet, om du äter p-piller eller andra mediciner som påverkar dig hormonellt. Även utan någon tydlig hormonell påverkan eller förändring i livsvanor kan melasma plötsligt dyka upp. Melasma visar sig vanligtvis mellan ögonbryn, panna, kinder, kindben, överläpp och käklinje. Ofta mörknar melasman under sommaren och blir mindre synlig av sig själv under vinterhalvåret. Pigmentet kan även sprida sig och flytta på sig, dvs försvinna på ett ställe för att snart poppa upp på ett nytt. Åkomman är helt ofarlig men kan av estetiska skäl vara jobbigt. Med åldern brukar aktiviteten avta och melasman försvinner successivt av sig själv, men vill du skynda på förloppet har vi några metoder som hjälper:

Fraxel Restore (finns endast i Stockholm)

Vi behandlar effektivast melasma med hjälp av en fraktionerad laserbehandling. Fraxel Re:store är en fraktionerad laser och en mycket säker behandling för att förbättra din hud! Med hjälp av Fraxel gör vi en ytlig laserpeeling där vi varsamt triggar en nybildning av ny, frisk och opigmenterad hud som då tonar ner melasman. Observera att detta är en laserbehandling där vi kan kontrollera var i huden vi vill jobba med lasern och vi skapar en minimal inflammation och därför fungerar denna typ av värmebehandling. Generellt är inte värmebehandlingar bra för melasma, ex IPL som absorberas av allt pigment i huden oavsett på vilket djup och som innebär att vi skapar en för hög inflammation och därmed förvärrar melasman.

Redan någon eller några veckor efter första behandlingen med Fraxel ser du en förbättring. För ytterligare förbättring krävs upprepade behandlingar med ca en månads mellanrum. I vissa fall räcker det med endast en behandling. Här kan du läsa mer om Fraxel Re:store och dess fördelar.

IMG_0450

Före och en vecka efter en Fraxel Restore behandling mot melasma

OBS! Det är superviktigt att parallellt med alla typer av behandlingar för att reducera melasma även arbeta med solskyddsfaktor samt pigmenthämmande serum i din hemmavård, även under vinterhalvåret. Detta är för att hjälpa huden att förebygga nya pigmenteringar och minska risken för hyperpigmentering under läkningsperioden.

IMG_4624


Före och en vecka efter en Fraxel Restore behandling mot melasma. En tydlig förbättring med en mer diffus melasma redan en vecka efter behandling. 

Cosmelan (finns i både Göteborg och Stockholm)

Cosmelan är en pigmentreducerande hemmabehandling som utförs i flera steg. En klinikbehandling med en aktiv lermask appliceras som ska tvättas av efter ca 10 timmar. Därefter följer hemmavård som ska följas noggrannt för optimalt resultat. Behandlingskuren är 6 månader lång men du ser resultat redan efter några veckor. Dock ska hela kuren fullföljas för att förhindra nya pigmenteringar. Fördelen med Cosmelan är att alla hudtyper kan behandlas. Cosmelan reducerar melasma, hyperpigmenteringar, solskador och även fräknar.

Laserpeeling (finns endast i Stockholm)

Vi kan också reparera ytlig melasma med en "kall" erbium laserpeeling med Fotona. Lasern peelar av det yttre cellagret med döda hudceller för att stimulera till att bilda nya celler. Denna behandling passar utmärkt om du har partiell melasma, ex käklinje eller mindre partier i panna eller på kindben.

Dermapen4 och kemisk peeling i kombination (finns i både Sthlm och Gbg)

Microneedling är en fraktionerad nålbehandling. Det är en metod för att varsamt trigga igång en cellförnyelse som byter ut skadade pigmenterade celler mot nya friska. Ingen värmeutveckling sker och vi arbetar ytligt för minimal inflammation. Vi rekommenderar att i samband med din Dermapen-behandling även lägga in en kemisk peeling vid samma behandlingstillfälle.

Gemensamt för alla behandlingar du gör för att avhjälpa melasma är att vi måste jobba i kur, dvs flera behandlingar behövs nästan alltid för att uppnå önskat resultat. Alla resultat tar tid, det tar ca 6 veckor för en cellförnyelseprocess och eftersom vi nästan enbart arbetar med fraktionerade behandlingar blir det en successiv minskning av pigmentet.

Vi rekommenderar endast behandling mot melasma mellan september - mars. Under vår och sommar rekommenderar vi endast ett högt solskydd med hög zinkhalt som används flera gånger dagligen samt pigmenthämmande serum som du använder dag och natt.

Vi på Spektrakliniken hjälper dig. Vi finns i både Stockholm och Göteborg och vi har lång erfarenhet av att behandla melasma och hyperpigmentering. Vi erbjuder alla våra kunder en kostnadsfri konsultation där vi går igenom din hud och ger förslag på behandling. Välkommen att boka tid!